Virtuvės ritualai

Motivatorius laikytis arba saldainiai pradžiai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“One sad and horrible day, long long ago, I found out my stomach aches, terrible digestion and extreme fatigue were actually being caused by my favorite foods…”

Radau šias eilutes viename bloge ir negalėjau nelinkčioti galva. Visa širdimi pritariau šiai minčiai. Ilgą laiką buvau geriausia saldumynų draugė. Bet buvimas draugystėje privedė prie išsekimo.

Galiausiai supratau, kad arba paskiri gyvenimą cukrui, nes vartojant jį mintys gali suktis tik apie sekančią cukraus dozę (taip taip, skamba tikrai kaip narkomanija!). Arba paskirti gyvenimą laimei, o maistą – maitinimui. Pasirinkimui “už” ir “prieš” dėlioti nereikėjo, argumentų užteko, o gyvenimas nuo tada tapo smarkiai kitoks.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SUNKUMAI

Nemeluosiu, atsisakius cukraus, apsipirkimas parduotuvėje iš pradžių atrodė kaip detektyvinis serialas: slankioji tarp lentynų, vis ko dairydamasis, su įtarimu ir susirūpinusiu veidu, paimi ką, paskaitai sudėtį, greit padedi atgal. Po penkiolikos minučių tokio ritualo, visas sutrikęs išeini iš parduotuvės tuščiomis… Pradėjus tikrinti etiketes paaiškėję, jog cukraus yra visur. Jau beveik dėtų ir į kiaušinius, jei tik žinotų kaip, – pagalvojau tada.

KAIP IŠSILAIKIAU?

Man labai patinka sakyti, kad valgai taip, kaip nori jaustis. Būdavo ir vis dar būna – sukliūvi. Bet tada prisimeni jausmą, kai mityba tave tikrai maitina. Kai jautiesi sąmoningas, produktyvus, stiprus ir nepriklausomas. Ir susiviliodavau iš naujo.

Aš visada visiems patariu: padarykit eksperimentą – meskit cukrų. O po to patikrinkit, koks jausmas grįžti. Pokyčiai pasimato super greit: juos spėji pamatyti ant odos, virškinime, energijoje. O bjauriai saldus skonis burnoj po pyragėlio pradeda erzinti taip, kad norisi bėgti dantų valytis…

BEVEIK LENGVATOS

O jei eksperimentas patiks ir norėsis jame likti? Gera žinia: nereiks nei žaisti detektyvų parduotuvėje, nei chemikų – virtuvėje. Aš, kaip koks mokslininkas, kiekvieną dieną darau savanorišką tyriamąjį darbą: ką pirkti, ką pasigaminti, kaip derinti maistą. Nėra nei dienos, kai nepapildau savo informacinio bagažo naujienomis apie mitybą. Todėl nors ne specialistė, galiu patikinti – tai ką rašau, persijota pro daugybę informacinių filtrų ir remiasi ne vienu autoriu, o krūva knygų, straipsnių, dokumentinių filmų.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KAIP VISKAS VYKSTA

Mano mylimiausia filosofija, keičiant tokius svarbius gyvenimo elementus – “neskubėk, prisijaukink”. Pirmas etapas yra susipažinimas su idėja. Tada ateina neigimas – “čia nesąmonė, juk valgom tą cukrų nuo mažens ir nieko čia baisiai baisaus”.

“Nevalgyti pyragėlių? Taigi čia didžiausia laimė. Kaip tuomet pasilepinti??” – pirmąkart išgirdęs mano filosofiją, stebėjosi draugas.

Paradoksas tas, kad didžiausią laimę patiri be cukraus. Kada tu jautiesi visiškai sotus, energingas ir gali džiaugtis tiesiog: buvimu su draugais, gulėjimu ant žolės, knygos skaitimu, kvapais, tikrais skoniais (nes jiems tampi jautresnis).

Dabar tas pats draugas aktyviai vengia cukraus. Ir daug kitų draugų susiviliojo idėja. Negalvokit, nei vieno atsisakyti cukraus nespaudžiau, o net ir nesiūliau. Pasakiau, ką žinau, o sprendimus šie priėmė patys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MAISTAS – VAISTAS

Bet tęsiam toliau. Gynybos procesą keičia natūralus smalsumas – nes juk tikrai beveik visi mes turim vienokių ar kitokių sveikatos sutrikimų, ir gal tas geriausias vaistas pasirodys esanti mityba? (kas, aš tikra, taip ir yra).

Pirmą savaitę būna idomu, antrą – nusibosta vargti, kai galima “paruoštukų” nusipirkti parduotuvėje ir sutaupyti daug laiko. Bet tada pasvarstai: taupai laiką, bet netaupai sveikatos? Kam tas ilgesnis laisvas laikas, jei per jį neturi jėgų nieko nuveikti?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PASILEPINTI GALIMA

Netikinsiu, kad kaip koks dietininkas per gimtadienį turi sakyti “ne ne ne” didžiuliam maskarponės ir baltojo šokolado tortui. Ir dar pridursiu: lepintis, kai tam yra proga, yra gerai!

Bet šiandien cukraus visur tiek, kad, rodos, kiekvieną dieną švenčiam kažkieno gimtadienį. Nuėję į parduotuvę, peržiūrėkit etiketes. Pridėtinio cukraus nebus gal tik mineralinyje ir vaisiuose… Kai jo nebus tavo silkėje ar dešroje, tada ir pyragaičiai bus visai normalu progom paminėti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NUO KO PRADĖTI

Pliurpiu visiems, kad svarbiausia nusistatyti savo Comfort food – skaniausių becukrių patiekalų variantus, kuriuos padarai nors užsimerkęs ir grįžęs po sunkios dienos nekvaršini sau galvos dėl prigimtinių žmogaus poreikių kaip alkio malšinimas. Įpratus prie jų – viskas taps paprasta. Juk ir kasdienius makaronus skaniai pasigaminti kažkada reikėjo išmokti…

Bet apie Comfort food idėją vėliau, o šiandien noriu supažindinti su kitu motivatoriumi – kokosų beveikšokoladas, kuris labai malonus gomuriui, lengvas paruošti ir yra toks labai labai mums naudingas ir pasotinantis, kad pirmą žingsnį žengti bus trigubai lengviau su juo pašonėj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KOKOSŲ DŽIAUGSMAS ARBA BEVEIKŠOKOLADAS

Neįtikėtinas atradimas man buvo kanapių sėklos. Žinot tuos pustus ryžių burbuliukus, kur į šokoladą deda? Tai čia kažkas labai labai panašaus, bet maistine verte daug turtingiau. O skonis kokosiniame batonėlyje beveik kaip šokolade.

Reikės:

  • Kokosų aliejaus – 1 š.
  • Kokoso drožlių – 3 š.
  • Kanapių sėklų 1 š.
  • Kakavos – pagal skonį
  • Stevijos (natūralaus saldiklio) – pagal skonį

Sumaišyti šiektiek patirpusi kokosų aliejų su kokoso drožlėmis ir kanapių sėklomis. Jei norisi šiek tiek rimtesnio kartesnio skonio, įdėti nesaldintos kokybiškos kakavos. Įdėti į šaldymo kamerą mažiausiai pusvalandžiui. Ir jau galima valgyti kartu su kava! Laikyti šaldytuve arba šaldymo kameroje.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Bon appétit!

Advertisements
Standard

One thought on “Motivatorius laikytis arba saldainiai pradžiai

  1. Pingback: Becukrės dienos gidas arba nuo ko pradėti rimtiems cukravalgiams | Sanssucre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s