Pliurpalai

Pienas, laktozė arba beveik tikras pienų gidas. I dalis

Pienas yra tas bičiulis, kuris nepaliko sunkumo akimirką ir padėjo įveikti pirmuosius žingsnius, renkantis becukrį kelią. Bent taip maniau iš pradžių. Bet pasirodo, laktozė – taip pat cukrus. Ne toks piktas kaip kiti, bet visgi. O dar tie gandai apie karvės pieno nemaistingumą…

Visa sutrikdyta, po truputį pradėjau pieno prisibijoti. Sako jis niekam nenaudingas. Sako, jis daugumos mūsų virškinimo sutrikimo kaltininkas (nes pasirodo tikrai be proto daug žmonių netoleruoja laktozės ir patys to nežino!).

0-6

Aš priėjau įšūkį – savaitė be karvės pieno. Tikriausiai turėdama emocinę priklausomybę šiai baltai substancijai, įsivaizdavau tikrai juodą rytą, jei kavos niekaip nepabalinsiu…

Todėl sparčiai šaldytuvo lentynas keitė vis nauji ir keistesni pienai. Pradėjau nuo ryžių. Šis atrodė gerokai per saldus, bet tai – natūrali ryžių savybė, pridėtinio cukraus jame nėra. Gal ir skanu, bet mane vis susiraukti versdavo kvapas. “Saldus ryžių nuoviras, koks dar pienas!”, – pyktelėdavau mintyse.

Pagalvojau, kad gal skonį pataisys kokosai, todėl įsigyjau “Joya” ryžių ir kokosų pieną (praktiškai ryžių, nes kokosų tik 3 procentai). Nepataisė. Vis dar jaučiau ryžius, ir vis dar buvo per saldu.

0-5

Trečiuoju bandymų tapo avižų pienas “Oatly”. Porą kartų pastebėjus jį lentynoje, net nesvarsčiau ragauti. Maniau – bus glitimo. Mane apgavo “Rimi” akcijinis leidinys, kuris kaip niekur nieko pažymėjo, kad produkte glitimo nėra (tarp kitko, jei svarstote, kuo skiriasi glitimas nuo gliuteno, pasakysiu, kad niekuom: Lietuviai sumanė tarptautinį žodį savu paversti).

Jau parbėgusi iš parduotuvės, su smagaus dizaino rusva pakuote rankose, dar kartą suabejojau. Vieną vertus, avižose glitimo iš tikrųjų ir nėra (!), antrąvertus, avižos smulkinamos tuose pačiuose malūnuose kaip ir rugiai, miežiai, kviečiai, todėl glitimo vistiek įgauna.

0-2

Gal šio pieno avižos rinktinės, išgaunamos specialiuose tik šiai grūdiniai kultūrai skirtuose malūnuose?? – pasvarsčiau. Tačiau smalsumas – mano brolis, kirbino patikrinti. “Oatly” kūrėjai bandė gražiai išsisukti, visgi paaiškėjo, kad glitimo jis turi. Štai ką jie rašo:

Do Oatly’s products contain gluten?

By placing specific demands on the purity of the raw oats that go into our products we are able to ensure that all of our products contain less than 100 ppm (mg/kg per product) of gluten from wheat, barley and rye. Products that contain less than 100 ppm gluten are allowed to be labelled as containing “extremely low levels of gluten.” To be considered gluten-free, products must contain less than 20 ppm gluten, and our products are not quite that low. Therefore, we can not recommend them for people with wheat protein allergies.

0-3

Nuliūdau, nes skonis, pienui pastovėjus keletą dienų, man patiko (pastovėjęs, jis sutirštėja). O ir pieno plakiklis suplakdavo puikiausią cappuccino putą, kas stojo kaip riebus pliusas.

Kelionė po pieno pasaulį tęsėsi. Radau pieną be laktozės, o galiausiai ir sojų pieno be cukraus, kuris tapo mano favoritu. O tai pat, sužinojau kada pienas yra mūsų draugas, o kada – priešas.  Bet apie visą tai – po poros dienų!

0-1

Advertisements
Standard

One thought on “Pienas, laktozė arba beveik tikras pienų gidas. I dalis

  1. Pingback: Becukrės dienos gidas arba nuo ko pradėti rimtiems cukravalgiams | Sanssucre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s