Bėdų turgus

Kuo užkandžiauti arba moksliniai įrodymai, kodėl be cukraus tu ramesnis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tema išsivystė netikėtai – iš kokybiško straipsnio, kaip tapti ramesniu. Sudomino, nors nerami esu nebent dėl krūvos neperskaitytų knygų wishliste. Pasirodo, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje yra vienas svarbiausių elementų norint užtikrinti ramybę.

Kaip staipsnis sako tai pasiekti? Sumažinti/atsisakyti cukraus ir rafinuotų angliavandenių, valgyti daug sveikų riebalų ir baltymų bei saugių angliavandenių kaip šakninės, lapinės ir  kitos daržovės.

Tai logiška: nėra cukraus – energija stabili, ir organizmui nekelia streso per didelis ar per mažas energijos kiekis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toks mitybos planas tinka tiek norint atsikratyti cukraus priklausomybės, tiek siekiant įgalinti organizmą gaminti energiją iš riebalų, ne iš cukraus.

Vadinasi – cukraus ribojimas tolygų ramesniam gyvenimui daugiau nei dėl vienos priežasties – tavo organizmas veikia teisingai, energijai pradeda naudoti nereikalingus riebalus, tampi lieknesnis, o svoris stabilizuojasi ir nebekinta.

Štai tau ir tikrai rimta „krūva” argumentų nevartoti cukraus.

Bet metų atradimas, perskaičius straipsnį, buvo visai ne maisto sąsaja su nerimu, o triukas kaip jį įveikti bet kurioje situacijoje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar snackinant vaisiais nebūna, kad alkis labai greitai grįžta? Viskas normalu, gavai cukraus ir organizmas nori dar. Bet kuo užkandžiauti, kad taip nenutiktų? Atsakymas skamba geriau negu būtų galima įsivaizduoti – riešutų sviestas.

Kaip tai veikia?

Jau minėjau, kad cukrus mėgsta staigiai kelti energiją ir taip pat staigiai ją nuleisti. Tuo tarpu gerieji riebalai ir proteinai – cukraus kraujyje nekelia visai, vadinasi, neatsiranda staigi keista energijos kreivė, kuri “drasko” mūsų organizmus. Vietoj to – turime stabilų energijos augimą ir kritimą.

Tam, kad organizmas tarp normalių valgymų ilsėtųsi, viską virškintų ir neturėtų žaisti su pakilusiu cukraus kiekiu, o, tai pat, energijai pradėtų naudoti riebalus, geriausia užkandžiauti – proteinais ar riebalais. Tai paaiškina ir posakio “Fat doesn’t make you fat” reikšmę.

Visi esame girdėję, koks puikus snacksas yra riešutai. Tačiau kalbant asmeniškai  – daug problemų su jais: sunku sustoti valgyti, nepasotina iš karto. Todėl rekomenduoju ką “porcijuojamo”.

______

Galima rinktis kokosų aliejų, „Ghee” sviestą, kokybišką alyvuogių aliejų, tačiau juos sunku nešiotis. Va New Yorke nauja damų mada visada su savimi turėti avokadą rankinėje –  tikrai  turtingą riebalų šaltinį. Tačiau man, nemėgstančiai daug vargo su žievelėm, kauliukais, kramsnojimais viešose vietose, tikru stebuklu tapo riešutų sviestas. Šaukštas – ir ramu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Įsidedi mažą mažą “padažinį” indelį riešutų sviesto ir nešiojiesi visur su savimi. Pajauti, kad tavo energija krito, imi šaukštelį ir suvalgai. Pramiegojai darbą ir bėgi iš namų be pusryčių – šaukštelis. Ruošiesi eiti miegoti, bet jauti alkį ir žinai – vidury nakties gali užklupti „lakstančios” mintys ir nerimas – suvalgai šaukštelį.

Esi gimtadienyje ar šeimos šventėje, kur pilną maisto, retai sveiko – dar vienas šaukštelis.

______

Maža porcija sveikų riebalų išlaikys stabilų cukraus kiekį kraujyje, vadinasi, apsaugos organizmą nuo streso. Nebejausi beatodairiško alkio, bet bus ramu. Taip jausis ir tavo organizmas, lengvai ištvers iki sekančio valgymo.

Kitame įraše pasakosiu kaip išsirinkti tinkamą riešutų sviestą, kaip paprasta jį pasigaminti namie ir kas tie „daiginti” riešutai (angl. Sprouted nuts).

O dabar šaukštelis ir labanaktis.

Advertisements
Standard

One thought on “Kuo užkandžiauti arba moksliniai įrodymai, kodėl be cukraus tu ramesnis

  1. Pingback: Kaip išsirinkti/pasigaminti riešutų sviestą arba kas tiek aktyvuoti riešutai | Sanssucre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s